SOLČANKA, s.r.o.

Zdravé cestoviny

Suroviny
500 gcestoviny Penne
140 gparadajkový pretlak
400 gkrájané paradajky vo vlastnej šťave
1 veľká cibuľa
podľa chuticesnak
soľ
korenie čierne mleté
čerstvá bazalka
vegeta / solčanka
Eidam syr tvrdý
olej

Postup prípravy receptu

  1. Jednu veľkú cibuľu nakrájame nadrobno a na troške oleja dusíme dosklovita. Keď je už takmer hotová, pridáme pretlačený cesnak. Cesnaku dávame podľa chuti.
  2. Do hrnca pridáme krájané rajčiny z konzervy aj so šťavou. Tento spôsob je najrýchlejší, no môžeme použiť aj čerstvé rajčiny, ktoré hore jemne narežeme do kríža a potom ich sparíme horúcou vodou. Takto z nich ľahko stiahneme šupku a potom už len nakrájame nadrobno a pridáme.
  3. Do vriacej osolenej vody pridáme pár kvapiek oleja a dáme variť penne cestoviny. Do rajčinovej zmesi pridáme celý pretlak, soľ, vegetu a korenie podľa chuti a necháme celú zmes zohriať. Kto má rád štipľavé, môže pridať aj trošku chilli.
  4. Tesne pred koncom pridáme ešte pár strúčikov pretlačeného cesnaku a čerstvé lístky bazalky, ktoré našu omáčku poriadne prevoňajú. Premiešame a viac nevaríme.
  5. Uvarené cestoviny nepreplachujeme vodou, ani neolejujeme, pretože olej bol už vo vode, v ktorej sa varili. Cestoviny prelejeme cez sitko a rovno zo sitka ich prihodíme k rajčinovej omáčke, ktorú práve z tohto dôvodu varíme v hrnci, aby nám tam všetko pekne vošlo. Takto pripravené cestoviny naložíme na tanier a posypeme strúhaným syrom podľa chuti.

Zdroj: varecha.sk