SOLČANKA, s.r.o.

Veterníky z bezlepkovej múky

Suroviny na veterníky:
300 g bezlepková múka kukuričná hladká
100 gmaslo
250 gvoda
5 ksvajcia
Suroviny na puding:
2 kspuding vanilkový
600 mlmlieko
3 PLcukor kryštálový
130 gmaslo
aróma rumová

Bezlepková múka kukuričná hladká

Bezlepková banánová bábovka

Postup prípravy

  1. Vodu s maslom privedieme do varu.
  2. Následne ju z ohňa odstavíme a naraz do nej nasypeme kukuričnú múku.
  3. Potom už len miešame osto šesť pokiaľ sa nám dielo nespojí.Miešame poctivo asi tak 3-4 minút.Túto akciu je dobré robiť v pavnici s teflónovým poťahom.
  4. Horúce odpaľované cesto ihneď premiestnime do druhej nádoby.Cesto mi na stole stálo len toľko ,pokým som si nepripravil šľahač a neporozbýjal vajíčka.Potom k cestu pridáme dve vajcia a narýchlo ho prešľaháme.
  5. Ďalej pridáme ďaľšie dve vajcia.Po šľahaní sa dielo začína mierne lepiť a pojivosť sa zdá byť lepšia.No mieša sa to horšie ako biele múky.
  6. Po pridaní piateho vajca sa nám dielo spojilo v celok a z varechy sa pomaly kĺže dole. Keby sa vám zdalo,že je ešte cesto dosť husté pridajte ešte jedno vajce.Nepokazíte s tým nič.
  7. Nemal som doma papier na pečenie tak som plech potrel maslom.Maslo som roztrel štetcom určeným na kuchynské práce.Pohárom si narobíme krúžky ,aby tie veterníky boli ako tak rovnaké.Plech som nevysypal žiadnou múkou.
  8. S cukrárskym vreckom si potom vytlačíme na plech cesto.Ja ich robievam dvojkruhové. Čiže nastriekam na plech jednu vrstvu cesta a na ňu hneď druhú vrstvu.Je to dobré robiť jedným ťahom.Ako vidíte na obrázku tak som cesto ešte pred vložením do rúry pofrkal,len tak medzi prstami studenou vodou.
  9. Rúru sme si predhriali na 200 C a plech s cestom umiestnime na druhú priečku v rúre. Má to svoju logiku,keďže mastné cestá potrebujú počiatočnú teplotu pri pečení 200 C aby nám rýchlejšie narástli a takto su k tým horúcim špirálom bližšie.Cesto na veterníky som piekol najprv pri 200 C / 15 minút a potom ďaľších cca. 20-25 minút / 180 C.
  10. Po upečení som veterníky vyberal z rúry po jednom a ihneď som ich za horúca prerezal zúbkovým nožom na dve časti.
  11. Z uvedených surovýn uvaríme hustý puding.
  12. Vychladnuté veterníky potom plníme pudingovým krémom.
  13. Do horúceho pudingu pridáme nakrájané maslo.
  14. Po prešľahaní nám puding nadobudol predošlú podobu a môžeme ho použiť na plnenie veterníkov.Ja som veterníky plnil pomocou polievkovej lyžice.Pudingom nešetríme,máme ho nadostač.Približne tak jedna väčšia polievková lyžica na jeden veterník.

Zdroj: varecha.sk