SOLČANKA, s.r.o.

Domáca vegeta recept (sušená zelenina) do polievky

Vegeta je prísada do jedál, je to zmes sušenej zeleniny.

Suroviny
1 kg mrkva
1 kg petržlen s vňaťou
5 ks paprika sladká
5 ks cibuľa
1 ks zeler s vňaťou
1 ks karfiol
1 ks kaleráb
1 strúčik cesnaku
0,5 kg soľ

Postup receptu

  1. Zeleninu očistíme, umyjeme nasekáme na drobno dáme ju do hrnca do vriacej vody privedieme do varu a varíme 5 minút.
  2. Potom to rýchlo scedíme a dáme to na sito a sušíme to. Sušená zelenina sa následne rozmixuje, pridáme soľ a plníme poháre.

Zdroj: varecha.sk

Domáca receptúra - sušená zelenina so soľou

Hotová sušená zelenina bez obsahu glutamanu

Domáca vegeta 

Vegeta, často používaná pre dochucovanie polievok, nie je ušetrená kritiky pre vysoký obsah soli, pridaného glutamanu a ďalších látok, ktoré do tela zbytočne dostávame. Výroba domácej vegety je pritom veľmi jednoduchá a výsledok je lacnejší a rôznorodejší, než jej nezdravá kupovaná variácia.

Vegeta bez glutamanu

Neobsahuje glutaman sodný, ktorý môže spôsobovať bolesti hlavy, nadmerné potenie, pocity tlaku na hrudníku a tuhnutie svalov. Glutaman sodný je obzvlášť nevhodný pre deti. V kuchyni nájde určite široké uplatnenie. Je vhodná nielen do polievok a omáčok, ale aj do šalátov a nátierok.

Domáca vegeta je jednoduchá zmes sušenej zeleniny, zomletá ​​najemno alebo na hrubšiu štruktúru. V prípade použitia soli do vegety stačí 100g soli na 1kg zeleniny spolu (primiešať soľ až do sušenej a zomletej zeleniny).

Kvasnicový extrakt = glutaman?

Ďalšou čiernou morou sa v instantných polievkach, polotovaroch aj koreniacich zmesiach stal pre spotrebiteľov obsah glutamanu sodného. Je síce prirodzenou súčasťou morských rias aj húb, ale jesť ho vo všetkom a na kvantá nie je potrebné. Je absolútne nevhodný pre deti do dvanásť rokov, má neurotoxické vlastnosti a spôsobuje migrény aj syndróm "čínskej kuchyne". Výrobcovia ho preto začali maskovať pod označením E 621.

Sušená zelenina 

Sušená zelenina sa pridáva do polievok, omáčok, šalátov a ďalších jedál. Zelenina pôsobí predovšetkým ako potravina s dietetickými účinkami, sama o sebe je energeticky chudobná, hlavne pre malý obsah tukov. Sú v nej okrem mnohých vitamínov obsiahnuté dôležité organické kyseliny (kyselina listová, pantoténová), vláknina, sacharidy, bielkoviny, triesloviny, silica a minerálne látky.