Bezlepková múka

Bezlepková múka je vhodná pre zdravú výživu.
Ako polotovar je vhodná pre bezlepkovú diétu.


  • Bezlepkové potraviny, bezlepková diéta

  • Bezlepková diéta sa týka tých, ktorí trpia neznášanlivosťou voči lepku. 
    Naše bezlepkové potraviny - bezlepkové múky sú určené aj pre tých, ktorí sa zaujímajú o iné možnosti stravovania a nechcú svoj ​​organizmus zaťažovať lepkom.
  • Zdravé potraviny pri bezlepkovej diéte

  • Niekedy sa nám v tele niečo pokazí a zrazu zistíme, že nemôžeme jesť potraviny obsahujúce lepok. Nastáva bezlepková diéta, či už na obmedzený čas, alebo natrvalo. Ak potrebujete zabezpečiť bezlepkové potraviny, máme pre vás ponuku veľmi kvalitných múk, ktoré vám zabezpečia dobrú a kvalitnú výživu aj v bezlepkovom prevedení.

Bezlepkové múky

  • Kukuričná múka

  • Kukurica je po pšenici a ryži najpestovanejšie obilninou na svete. Je to prastará plodina pôvodom z Mexika. Jej využitie je všestranné. Kukuricu môžete nájsť v obchodoch v rôznych podobách hrubosti ako kukuričnú múku - hladkú, hrubú, polohrubú, ďalej potom kukuričnú krupicu, alebo ako kukuričný škrob.

    Z kukuričnej múky sa pečie chlieb, v Mexiku placky zvané tortilla, v Rakúsku sa z nej pripravujú šúľance a v Taliansku varí preslávená polenta. Kukuričná múčka - škrob - má rovnaké využitie ako škrob zemiakový - teda k zahusťovaniu.

    Jej nevýhodou môže byť vyšší glykemický index, kde výrobky z kukuričnej múky nemusia zasýtiť na dlhšiu dobu. Preto je dôležité nezabúdať aj na zdroj bielkoviny.
  • Sójová múka

  • Sójová múka v dvoch vyhotoveniach: plnotučnom a odtučnenom. Plnotučná sójová múka obsahuje na jednu šálku skoro 30 gramov bielkovín, odtučnená sójová múka obsahuje plných 47 gramov bielkoviny na jednu šálku.
  • Pretože sójová múka neobsahuje žiadny lepok, nemôže úplne nahradiť v receptoch na výrobu chleba pšeničné a ražné múky. Miesto toho skúste dať do odmerky dve polievkové lyžice sójovej múky a zvyšok doplňte pšeničnou múkou.