SOLČANKA, s.r.o.

Syrové pagáčiky s kukuričnou múkou

Suroviny
300gmúka hladká extra špeciál 00
300ghladká múka kukuričná bezlepková
2 - 3 ČLsoľ morská
3 ČLkorenie čierne čerstvo mleté
150 g (postrúhaný)syr Pecorino
220 gmaslo tuhé
5 PLmasť husacia stuhnutá
1 ČLsóda bikarbóna
200 mlcreme fraiche
2 ks vaječnýžĺtok
1 ks vaječný na potretie pagáčikovbielok
na posypanie:
podľa chutisyr pecorino postrúhaný
podľa chutisemienka sezamové

Bezlepková múka kukuričná hladká

 
0,72
 
0,24
Syrové pagáčiky s kukuričnou múkou

Postup prípravy

  1. Najprv som postrúhala syr Pecorino na jemno.
  2. Pripravila som si Créme fraiche. Créme fraiche pochádza z Francúzska, ide o kyslý mliečny produkt, ktorý sa vyrába z kravského mlieka, do mlieka sa pridajú mliečne baktérie. Toto mlieko ich vplyvom v priebehu 18 - tich až 40 -tich hodín pri teplote 20 až 40 stupňov C skysne, čím získa svoju zvláštnu chuť a konzistenciu. Obsahuje minimálne 30% tuku a menej ako 15% laktózy, preto ho môžu konzumovať aj tí, čo majú poruchu trávenia laktózy, neobsahuje žiadne Éčka a ani konzervanty. Existuje aj Créme double, má však ešte vyšší obsah tuku a ide o smotanu. Doma sa môže Créme fraiche vyrobiť z podmaslia a šľahačky, je známych viac variantov v závislosti od pomeru zmiešania.
  3. Do misy som preosiala múku a pridala som soľ, spolu premiešala.
  4. Pridala som čerstvo mleté čierne korenie a sódu bicarbonu a znovu som všetko premiešala.
  5. Pridala som tuhé maslo pokrájané na malé kocky, nedávajte zmäknuté maslo, pri spracovávaní na cesto by sa nepríjemne rozpustilo vplyvom teplých rúk.
  6. Pridala som stuhnutú husaciu masť a vaječné žĺtky
  7. Rozmelnením múky s maslom a so stuhnutou husacou masťou rukami medzi oboma dlaňami som všetko spracovala na mrveničku.
  8. Pridala som créme fraiche a postrúhaný syr Pecorino
  9. všetko som spracovala na cesto do tvaru obdĺžnika, ktoré som odlložila odpočívať na 1 hodimu do chladničky stuhnúť, lebo teplom rúk tuk dosť povolil.
  10. Vybrala som ho z chladničky a ne jemne pomúčenej doske som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm.
  11. Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som začala vykrajovať pagáčiky, môžete použiť priemer formičky, aký vyhovuje Vám, avšak nezabudnite formičku dobre namočiť v múke, lebo cesto je pomerne mastné.
  12. Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som začala vykrajovať pagáčiky, môžete použiť priemer formičky, aký vyhovuje Vám, avšak nezabudnite formičku dobre namočiť v múke, lebo cesto je pomerne mastné.
  13. Každý jeden pagáčik som zaguľatila otáčavým pohybom z jednej strany o čepeľ noža a z protiľahlej druhej strany o hranu dlane, môžete zaguľatiť aj medzi dvomi dlaňami. Pagáčiky budú mať pekný pravidelný okrúhly tvar a získajú na výške.
  14. Na povrchu som vytvorila ostrým nožom asi 1 mm hlbokými zárezmi kolmo na seba pravidelnú mriežku.
  15. Na povrchu som vytvorila ostrým nožom asi 1 mm hlbokými zárezmi kolmo na seba pravidelnú mriežku.
  16. Na povrchu som vytvorila ostrým nožom asi 1 mm hlbokými zárezmi kolmo na seba pravidelnú mriežku.
  17. Na povrchu som vytvorila ostrým nožom asi 1 mm hlbokými zárezmi kolmo na seba pravidelnú mriežku.
  18. Vložila som ich hned piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev a piekla som ich 25 minút do peknej zlato-hnedej farby.
  19. Upečené pagáčiky som nechala vychladnúť a uložila som ich na podnos. Tieto pagáčiky neobsahujú droždie, nemusia kysnúť, neprekladajú sa, preto sú rýchlo hotové, sú zároveň krehké a zároveň mäkkučké vdaka husacej masti, maslu a créme frache, pekne narastú vdaka soda bicarbone, majú vynikajúcu ostrú pikantnú chuť ovčieho syra Pecoruino a čierneho korenia, výborne sa "šmýkajú" s dobrým vínom :D a sú úžasným veľmi chutným pohostením.

Zdroj: www.varecha.sk