Tradičná čínska ostro-kyslá polievka na slovenský spôsob.
Suroviny
2-4 ks
papričky chilli
2 ks
prsia kuracie
1 hrsť
namočenéhríby shi-take
250 g
šampiňóny
2 ks
mrkva
150 g
zeler
350 g
kapusta biela
1 ks
väčšia cibuľa
2 PL
cukor práškový
100 g
výhonky bambusové
3-4 PL
ocot
3-4 PL
omáčka sójová tmavá
2-3 PL
solamyl
solčanka / vegeta
2 l
voda horúca
Postup receptu
Príprava začína už deň vopred : kuracie prsia buď uvarte, spravte ich na pare alebo iba zalejte vriacou vodou, aby sa dalo mäsko natrhať na tenké pásiky. Netrhajte ich príliš dlhé, max. tak 2-3 cm. Uložte ich potom do sklenenej nádoby a pridajte sójovú omáčku, mäsko má mať v polievke farbu do hneda, práve od omáčky. Mrkvu, zeler a bambusové výhonky nakrájajte na tenučké pásiky. Kapustu a cibuľu nasekajte na kocky cca 1x1 cm, šampiňóny na tenučko, takisto chilli papričky. Doplniť hrsť shi-take hríbov, ktoré zalejte vriacou vodou, aby zmäkli.
Nahrejeme si hrniec, opražíme nasucho chilli papričky, pridáme mäso a orestujeme. Pridáme bambusové výhonky, zeler, mrkvu, cibuľu a shi-take aj s vodou a podusíme cca 5 minút. Prikryjeme a dusíme ďalších cca 5 minút. Pridáme šampiňóny, zalejeme vriacou vodou ( cca 2 litre ) a spolu povaríme, kým nám nezmäkne kapusta ( cca 10 minút ).
Nakoniec dochutíme cukrom, octom, sójovou omáčkou, vegetou a zahustíme solamylom rozmiešaným vo vode. Necháme opäť prevrieť ešte pár minút. !!! POZOR !!! Polievka by nikdy nemala úplne vychladnúť.