SOLČANKA, s.r.o.

Rajčinová kapustová polievka

Suroviny
1 ks menšia kapusta biela hlávková
600 mlšťava paradajková 100%
1 kscibuľa biela
kúsok (asi 3 cm)zázvor čerstvý
2 PLmasť bravčová
1 ČLrasca celá
korenie 4 farieb mleté
solčanka vegeta
kuchynská soľ
1 ČLpaprika červená mletá
1-2 kslist bobkový
5-6 ksklinček
na špic noža škorica mletá
2-3 PL cukor hnedý
podľa chutiomáčka chili
Na zápražku:
2 PLolej stolový
2-3 ČLhladká múka

Postup receptu:

  1. Na bravčovej masti /môže byť aj olej/ si orestujeme cibuľu a zázvor, ktorý sme nakrájali na drobné rezančeky do sklovita.
  2. Po hrstiach pridávame na rezance nakrájanú hlávkovú kapustu. Osolíme a pridáme všetky koreniny mimo škorice,t.j. bobkový list, klinčeky, rascu, korenie, papriku sladkú /pre farbu/, solčanku a hnedý cukor. Ak nemáte môže byť aj biely krupica.
  3. Zalejeme rajčinovou šťavou. Všetko spolu orestujeme.
  4. Potom zmes dolejeme vodou cca 3-5 dcl, zamiešame a varíme kým kapusta nezmäkne. Z oleja a múky si pripravíme zápražku, ktorú ešte v polievke prevaríme cca 15 minút. Nakoniec ešte doladíme chute, soľou, cukrom a nakoniec pridáme na špic noža mletej škorice a pre pikatnosť chilli omáčku /tiež nemusí byť/. Niekto nemá rád polievku sladkú, tak potom cukor vynechá. Nič nepokazíte ak v nej vyvaríte aj údené rebierka, ktoré potom oberiete a mäso pridáte do polievky. 
  5. Podávame s nasucho opečenou bagetkou, alebo s dobrým chrumkavým chlebom, napríklad aj domácim. Dobrú chuť!