Papriky poumývame a uložíme na plech, pečieme cca 50 minút na 200°C, kým papriky jemne nesčernajú na povrchu. Po upečení ich vyberieme a ešte horúce dáme do nádoby, ktorú prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa papriky zaparili.
Po zaparení a miernom vychladnutí papriky olúpeme od tenkej vrchnej šupky a opatrne vybrieme jadrovníky. Je to trochu špinavá piplačka...
V tejto fáze zvyčajne nasleduje nakrájanie cibule a jej opraženie na troške oleja alebo masti ako základ polievky. Ja som naposledy bohapusto na toto zabudla a zistila som, že aj tak bola polievka veľmi chutná a asi intenzívnejšie papriková. Takže kto chce, nech si cibuľu, príp. aj cesnak pridá, ale nie je to nevyhnutné.
Olúpané papriky zalejeme primeraným množstvom vody a necháme prevrieť. Zmixujeme ponorným mixérom a dáme späť na sporák. V horúcej polievke rozpustíme 100 g mascarpone, ochutíme soľou, korením, zmeskou bylín a štipkou vegety. Myslela som, že bude treba pridať aj za malú lyžičku cukru, ale papriky boli také sladké, že sa mi nežiadalo. Po rýchlom zovretí odstavíme zo sporáku.
Polievku podávame s pridaním kyslej smotany.