Kvások: 0,5 dcl vlažného mlieka, pol kocky kvasníc, 1 lyžica hladkej múky, trochu trstinového cukru
Zmiešame ostatné mokré suroviny ( mlieko, rum, olej, roztopený alsan tuk) s cukrom , ktoré potom zmiešame s vykysnutým kváskom. Pridáme hladkú múku, soóovú múku a kypriaci prášok ( ako náhradu za vajíčka). Všetko zašľaháme ručne metličkou a vznikne nám polohusté cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou vykysnúť cca 40 minút.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, je nadýchané, aby nelepilo, ho poprášime múkou a rukou ho upravíme na obdlžnik o výške cca 2 cm.Vykrajujeme ostrou hranou pohára. Mne vyšlo 6 šišiek. Do menšieho hrnca dáme dostatočné množstvo oleja. Rozpálenosť oleja sme skúsili vhodením odrezku zo zvyšného cesta. Po ochutnaní, sme sa rozhodli, že 3 šišky vypražim a 3 upečieme. Do vyhriatej truby na 170 stupňou sme dali piecť 3 šišky a odrezky. Pri vyprážaní som dodržala postup, že šišku som v strede stlačila a vložila do oleja dole hlavou( vyplavala tá časť , na ktorej šiška sedela), keď som už videla, že je opražená, prevrátila som ju. Kým som dopražila 3 šišky( jednu po druhej), v trube už ozlátli aj pečené šišky. Ak nie ste si isté, či je šiška hotová, skúste špáratkom, či vyjde čisté. Pečené šišky sme jemne potreli kokosovym olejom.