SOLČANKA, s.r.o.

Domáca receptúra - sušená zelenina so soľou

Hotová sušená zelenina bez obsahu glutamanu

Domáca vegeta recept sušená zelenina do polievky

Vegeta je prísada do jedál, je to zmes sušenej zeleniny.

Suroviny
1 kg mrkva
1 kg petržlen s vňaťou
5 ks paprika sladká
5 ks cibuľa
1 ks zeler s vňaťou
1 ks karfiol
1 ks kaleráb
1 strúčik cesnaku
0,5 kg soľ
Sušená zelenina vegeta bez glutamanu

Domáca koreniaca zmes "vegeta"

Najmenej náročná, a to ako na prípravu, tak na čas, je príprava sypkej koreniacej zmesi, ktorú určite všetci zniete pod označením "vegeta". Pokiaľ sa nechystáte pripraviť si jej domácu verziu a hľadáte skôr hotový slovenský výrobok bez glutamanu označený značkou kvality, vyskúšajte našu Solčanku.

Postup receptu

  1. Zeleninu očistíme, umyjeme nasekáme na drobno dáme ju do hrnca do vriacej vody privedieme do varu a varíme 5 minút.
  2. Potom to rýchlo scedíme a dáme to na sito a sušíme to. Sušená zelenina sa následne rozmixuje, pridáme soľ a plníme poháre.

Zdroj: varecha.sk

Domáca vegeta 

Vegeta, často používaná pre dochucovanie polievok, nie je ušetrená kritiky pre vysoký obsah soli, pridaného glutamanu a ďalších látok, ktoré do tela zbytočne dostávame. Výroba domácej vegety je pritom veľmi jednoduchá a výsledok je lacnejší a rôznorodejší, než jej nezdravá kupovaná variácia.

Vegeta bez glutamanu

Neobsahuje glutaman sodný, ktorý môže spôsobovať bolesti hlavy, nadmerné potenie, pocity tlaku na hrudníku a tuhnutie svalov. Glutaman sodný je obzvlášť nevhodný pre deti. V kuchyni nájde určite široké uplatnenie. Je vhodná nielen do polievok a omáčok, ale aj do šalátov a nátierok.

Domáca vegeta je jednoduchá zmes sušenej zeleniny, zomletá ​​najemno alebo na hrubšiu štruktúru. V prípade použitia soli do vegety stačí 100g soli na 1kg zeleniny spolu (primiešať soľ až do sušenej a zomletej zeleniny).

Kvasnicový extrakt = glutaman?

Ďalšou čiernou morou sa v instantných polievkach, polotovaroch aj koreniacich zmesiach stal pre spotrebiteľov obsah glutamanu sodného. Je síce prirodzenou súčasťou morských rias aj húb, ale jesť ho vo všetkom a na kvantá nie je potrebné. Je absolútne nevhodný pre deti do dvanásť rokov, má neurotoxické vlastnosti a spôsobuje migrény aj syndróm "čínskej kuchyne". Výrobcovia ho preto začali maskovať pod označením E 621.

Sušená zelenina 

Sušená zelenina sa pridáva do polievok, omáčok, šalátov a ďalších jedál. Zelenina pôsobí predovšetkým ako potravina s dietetickými účinkami, sama o sebe je energeticky chudobná, hlavne pre malý obsah tukov. Sú v nej okrem mnohých vitamínov obsiahnuté dôležité organické kyseliny (kyselina listová, pantoténová), vláknina, sacharidy, bielkoviny, triesloviny, silica a minerálne látky.