SOLČANKA, s.r.o.

Domáca vegeta recept sušená zelenina do polievky

Vegeta je prísada do jedál, je to zmes sušenej zeleniny.

Suroviny
1 kg mrkva
1 kg petržlen s vňaťou
5 ks paprika sladká
5 ks cibuľa
1 ks zeler s vňaťou
1 ks karfiol
1 ks kaleráb
1 strúčik cesnaku
0,5 kg soľ
Sušená zelenina vegeta bez glutamanu

Domáca koreniaca zmes "vegeta"

Najmenej náročná, a to ako na prípravu, tak na čas, je príprava sypkej koreniacej zmesi, ktorú určite všetci zniete pod označením "vegeta". Pokiaľ sa nechystáte pripraviť si jej domácu verziu a hľadáte skôr hotový slovenský výrobok bez glutamanu označený značkou kvality, vyskúšajte našu Solčanku.

Postup receptu

  1. Zeleninu očistíme, umyjeme nasekáme na drobno dáme ju do hrnca do vriacej vody privedieme do varu a varíme 5 minút.
  2. Potom to rýchlo scedíme a dáme to na sito a sušíme to. Sušená zelenina sa následne rozmixuje, pridáme soľ a plníme poháre.

Zdroj: varecha.sk

Domáca receptúra - sušená zelenina so soľou

Hotová sušená zelenina bez obsahu glutamanu

Niektorí preferujú zeleninové dochucovadlá / vegetu bez glutamanu, pretože sa obávajú prítomnosti tejto zložky v jedle. Glutaman je zlúčenina, ktorá sa často používa v potravinách ako zvýrazňovač chuti. Niektorí ľudia sa však domnievajú, že môže byť škodlivý, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách. Naša Solčanka vyrába produkty na dochucovanie jedla, ktoré neobsahujú glutaman. Produkty zo sušenej zeleniny sú dostupné online a v niektorých obchodoch s potravinami po celom Slovensku.

Domáca vegeta 

Vegeta, často používaná pre dochucovanie polievok, nie je ušetrená kritiky pre vysoký obsah soli, pridaného glutamanu a ďalších látok, ktoré do tela zbytočne dostávame. Výroba domácej vegety je pritom veľmi jednoduchá a výsledok je lacnejší a rôznorodejší, než jej nezdravá kupovaná variácia.

Vegeta bez glutamanu

Neobsahuje glutaman sodný, ktorý môže spôsobovať bolesti hlavy, nadmerné potenie, pocity tlaku na hrudníku a tuhnutie svalov. Glutaman sodný je obzvlášť nevhodný pre deti. V kuchyni nájde určite široké uplatnenie. Je vhodná nielen do polievok a omáčok, ale aj do šalátov a nátierok.

Domáca vegeta je jednoduchá zmes sušenej zeleniny, zomletá ​​najemno alebo na hrubšiu štruktúru. V prípade použitia soli do vegety stačí 100g soli na 1kg zeleniny spolu (primiešať soľ až do sušenej a zomletej zeleniny).

Kvasnicový extrakt = glutaman?

Ďalšou čiernou morou sa v instantných polievkach, polotovaroch aj koreniacich zmesiach stal pre spotrebiteľov obsah glutamanu sodného. Je síce prirodzenou súčasťou morských rias aj húb, ale jesť ho vo všetkom a na kvantá nie je potrebné. Je absolútne nevhodný pre deti do dvanásť rokov, má neurotoxické vlastnosti a spôsobuje migrény aj syndróm "čínskej kuchyne". Výrobcovia ho preto začali maskovať pod označením E 621.

Sušená zelenina 

Sušená zelenina sa pridáva do polievok, omáčok, šalátov a ďalších jedál. Zelenina pôsobí predovšetkým ako potravina s dietetickými účinkami, sama o sebe je energeticky chudobná, hlavne pre malý obsah tukov. Sú v nej okrem mnohých vitamínov obsiahnuté dôležité organické kyseliny (kyselina listová, pantoténová), vláknina, sacharidy, bielkoviny, triesloviny, silica a minerálne látky.

Ak ste našli cestu k zdravému stravovaniu a chcete si zabezpečiť prírodnú chuťovú lahôdku pre vaše jedlá, domáca vegeta je tým správnym riešením. Domáca vegeta bez glutamanu je skvelým spoločníkom pre vaše varenie. Dodáva jedlám osviežujúci zeleninový základ a pestrú chuťovú paletu. Použitie našej Solčanky v rôznych jedlách prinesie harmonickú kombináciu chutí a zároveň podporíte svoje zdravie a blaho.

Hľadáte jedinečný a chutný spôsob, ako pridať chuť svojim jedlám?

Takáto domáca vegeta je vyrobená z rôznych bylín a korenín, ktoré sa zvyčajne používajú na dochutenie polievok.

Takéto zeleninové korenie Solčanka bez obsahu glutamanu si môžete kúpiť vo veľkom, alebo ho nájsť v niektorých obchodoch s potravinami.