Domáca receptúra - sušená zelenina so soľou
Hotová sušená zelenina bez obsahu glutamanu
Suroviny |
---|
1 kg mrkva |
1 kg petržlen s vňaťou |
5 ks paprika sladká |
5 ks cibuľa |
1 ks zeler s vňaťou |
1 ks karfiol |
1 ks kaleráb |
1 strúčik cesnaku |
0,5 kg soľ |
Najmenej náročná, a to ako na prípravu, tak na čas, je príprava sypkej koreniacej zmesi, ktorú určite všetci zniete pod označením "vegeta". Pokiaľ sa nechystáte pripraviť si jej domácu verziu a hľadáte skôr hotový slovenský výrobok bez glutamanu označený značkou kvality, vyskúšajte našu Solčanku.
Zdroj: varecha.sk
Vegeta, často používaná pre dochucovanie polievok, nie je ušetrená kritiky pre vysoký obsah soli, pridaného glutamanu a ďalších látok, ktoré do tela zbytočne dostávame. Výroba domácej vegety je pritom veľmi jednoduchá a výsledok je lacnejší a rôznorodejší, než jej nezdravá kupovaná variácia.
Neobsahuje glutaman sodný, ktorý môže spôsobovať bolesti hlavy, nadmerné potenie, pocity tlaku na hrudníku a tuhnutie svalov. Glutaman sodný je obzvlášť nevhodný pre deti. V kuchyni nájde určite široké uplatnenie. Je vhodná nielen do polievok a omáčok, ale aj do šalátov a nátierok.
Domáca vegeta je jednoduchá zmes sušenej zeleniny, zomletá najemno alebo na hrubšiu štruktúru. V prípade použitia soli do vegety stačí 100g soli na 1kg zeleniny spolu (primiešať soľ až do sušenej a zomletej zeleniny).
Ďalšou čiernou morou sa v instantných polievkach, polotovaroch aj koreniacich zmesiach stal pre spotrebiteľov obsah glutamanu sodného. Je síce prirodzenou súčasťou morských rias aj húb, ale jesť ho vo všetkom a na kvantá nie je potrebné. Je absolútne nevhodný pre deti do dvanásť rokov, má neurotoxické vlastnosti a spôsobuje migrény aj syndróm "čínskej kuchyne". Výrobcovia ho preto začali maskovať pod označením E 621.
Sušená zelenina sa pridáva do polievok, omáčok, šalátov a ďalších jedál. Zelenina pôsobí predovšetkým ako potravina s dietetickými účinkami, sama o sebe je energeticky chudobná, hlavne pre malý obsah tukov. Sú v nej okrem mnohých vitamínov obsiahnuté dôležité organické kyseliny (kyselina listová, pantoténová), vláknina, sacharidy, bielkoviny, triesloviny, silica a minerálne látky.