Postup prípravy
- Zmiešajte múku, cukor (alebo xylitol) a soľ v miske. Postupne pridajte studené maslo nakrájané na malé kúsky a zmixujte mixérom, kým zmes nebude pripomínať hrubý piesok. Potom pridajte trocha ľadovej vody, premiešajte a vymiesime cesto. Ak je cesto stále suché, pridajte ešte trochu ľadovej vody. Cesto by na konci nemalo byť lepkavé, takže s vodou opatrne. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a dajte ho na približne 2 hodiny do chladničky.
- Príprava čerešní: Čerešne umyte, osušte a odstráňte kôstky. Dajte ich do misky a premiešajte s cukrom (alebo xylitolom), citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a kukuričnou múkou.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 190 °C. Cesto rozvaľkajte priamo na papieri na pečenie do tvaru veľkého kruhu. Preneste ho na plech a do stredu položte pripravené čerešne, pričom okraje cesta nechajte voľné. Tie potom prehnite smerom k stredu. Okraje jemne stlačte a potrite rozšľahaným žĺtkom. Môžete ich posypať cukrom pre extra sladkosť. Pečte 30–35 minút, kým cesto nebude zlatisté a chrumkavé. Podávajte samotné alebo so šľahačkou či zmrzlinou. Čerešne môžete kombinovať aj s iným drobným ovocím podľa chuti.