Postup prípravy receptu
- Tekvicu dôkladne umyjeme, prekrojíme na polovicu, odstránime jadierka a nakrájame na kocky, pričom šupku ponecháme. Nakrájanú tekvicu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a ľahko osolíme. Hlavičke cesnaku odrežeme vrchnú časť, pokvapkáme ju olejom a zabalíme do alobalu lesklou stranou dovnútra. Takto pripravený cesnak položíme na okraj plechu vedľa tekvice. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, kým šupka tekvice nezačne hnednúť.
- Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, scedíme ich, pričom si odložíme jednu naberačku vody z varenia. Upečenú tekvicu presunieme do mixéra (niekoľko kúskov si necháme na ozdobenie). Pridáme vytlačený upečený cesnak, rastlinnú smotanu, citrónovú šťavu, čili, muškátový oriešok, morskú soľ Solčanka a čierne korenie. Všetko dôkladne rozmixujeme dohladka. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme trochu vody, ktorú sme si odložili z cestovín.
- Cestoviny premiešame s pripravenou omáčkou, pridáme odložené kúsky tekvice a ozdobíme čerstvými bazalkovými lístkami.