SOLČANKA, s.r.o.

Kyslá hubová polievka

Suroviny
2 hrste sušené huby
2 PL maslo
1 ks malá cibuľa
2-3 strúčiky prelisovaný cesnak
1/2 ČL mletá červená paprika
1 kocka zeleninový bujón
1-2 ks bobkový list
1/2 ČL soľ
1/4 ČL mleté čierne korenie
4-5 ks stredne veľké zemiaky
2-3 PL ocot
200 ml sladká smotana na varenie
2 PL hladká múka
0,5 l polotučného mlieka
voda podľa potreby
vegeta

Postup prípravy receptu

  1. Sušené hríby namočíme na 10 minút do teplej vody, aby zmäkli. Keď sú mäkké, tak ich zlejeme prepláchneme vodou a rukou vyžmýkame. Na masle si osmažíme cibuľu. Po chvíli pridáme cesnak, opäť osmahneme, pridáme nakrájané huby a spolu trochu smažíme. Pridáme mletú červenú papriku a zalejeme bujónom. Pridáme bobkový list, ochutíme mletým čiernym korením, saturejkou a soľou.
  2. Privedieme do varu a potom pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Prikryjeme pokrievkou, opäť privedieme do varu a keď sa polievka začne variť, znížime teplotu a varíme pokiaľ nie sú zemiaky takmer hotové, ale nie úplne uvarené. Pridáme ocot a môžeme to ochutnať – (nezabudnite, že do polievky ideme ešte pridávať zátrepku - smotanu s múkou, mlieko a vodu). V hrnčeku si spolu poriadne rozmiešajte smotanu s múkou a so 100ml mlieka. Primiešajte do tejto zátrepky pár lyžíc z polievky v hrnci – aby sa vyrovanli teploty a aby sa nám to všetko nezrazilo. Zátrepku vylejte do polievky a všetko spolu miešajte, kým sa masa nespojí. Prilejte ďalšie mlieko a vodu – tu záleží na vás, či máte radšej polievky krémovejšie a teda dáte viac mlieka alebo ho nahradíte vodou. Ja som dala pomer asi 1:1. Polievku som mala stredne hustú. Ak treba, môžete dochutiť vegetou alebo soľou.
  3. Poznámka Podávame s krutónmi – chlieb alebo pečivo si nakrájame na kocky. Na panvici si zohrejeme 1PL olivového oleja a na ňom opečieme pečivo

Zdroj: varecha.sk