Postup prípravy
- Tekvicu umyjeme a nakrájame na drobné kúsky.
- Kúsky tekvice dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad kúskami tekvice.
- Tekvicu uvaríme vo vode do mäkka (približne 10 minút, v závislosti od veľkosti kúskov).
- V druhom, väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku.
- Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku, ryžu (nepremytú) a restujeme ich na silnejšom plameni približne 2 minúty.
- Potom ryžu zalejeme vývarom, pridáme korenie, morskú soľ, vegetu bez glutamanu alebo Solčanku a rizoto varíme odokryté približne 15 minút na slabšom plameni.
- Uvarenú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom aj s vodou, v ktorej sa varila.
- Rozmixovanú tekvicu vmiešame do takmer uvarenej ryže a spolu ich varíme ešte 5 minút. Ak nie je rizoto dostatočne krémové, môžeme pridať aj vodu podľa potreby.
- Na záver do rizota vmiešame aj parmezán, brusnice a pri servírovaní rizoto posypeme nasekanými bylinkami.