SOLČANKA, s.r.o.

Napísali o nás - Ing. Marián FILLO

Ako výrobcovia vakcín i potravín utajujú prítomnosť glutamanu sodného vo svojich výrobkoch.

Práve som sa vrátil z najbližšieho obchodu s potravinami, kde som chcel kúpiť Solčanku. Ak neviete, čo to je, tak vedzte, že Solčanka je zmes korenia, podobná Vegete či Podravke, ktorá však (na rozdiel od Vegety a Podravky) neobsahuje nijaké farbivá ani zvýrazňovače chuti, ale len morskú soľ a sušenú zeleninu. Na mieste, kde v spomínaných Potravinách bývala Solčanka, dnes tróni Podravka Natur. Na obale má napísané, že je z čistej prírody, že neobsahuje nijaké farbivá, zvýrazňovače chuti ani iné chemikálie. Už som bol v pokušení kúpiť ju namiesto Solčanky (ja keď mi to nebolo celkom po chuti, lebo Solčanka sa vyrába na Slovensku, zatiaľčo Podravka pochádza z Chorvátska), ale pre istotu som si prečítal zloženie a skoro ma vystrelo:
       

Podravka "Natur" obsahuje "extrakt z kvasníc". Čo to je "extrakt z kvasníc"? Ostrieľaní čitatelia zloženia na obaloch potravín to už vedia, ale pre začiatočníkov uvediem, že "extrakt z kvasníc" je vlastne len iné meno pre zmes glutamanu sodného (E621) a pár ďalších látok. Glutaman sodný vyvoláva u konzumenta tzv. piatu chuť, zvanú tiež "umami". Rozoznávame totiž 5 rôznych chutí: sladká, slaná, kyslá, horká a "umami". Nuž a načože sa to používa ten "extrakt z kvasníc"? 3x hádajte... Áno, na vyvolanie chute "umami". Takže firma Podravka sprosto klame, ak tvrdí, že ich Podravka Natur neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti. Obsahuje predsa glutaman sodný, skrytý v "extrakte z kvasníc".

Celý článok nájdete na:
 www.slobodavockovani.sk/news/ako-vyrobcovia-vakcin-i-potravin-utajuju-pritomnost-glutamanu-sodneho-vo-svojich-vyrobkoch/