Sušená zelenina, prírodné a zdravé ochucovadlo pokrmov.
Suroviny
500 g
petržlen
500 g
mrkva
500 g
zeler
500 g
paprika zelená
500 g
paradajky
250 g
kaleráb
250 g
cibuľa
podľa uváženia
petržlenová vňať
podľa uváženia
zelerová vňať
soľ
Postup receptu
Najprv si pripravíme a očistíme všetku zeleninu. Porežeme si ju na menšie kúsky a pomelieme na mlynčeku na mäso na najväčších dierkach. Petržlenovú a zelerovú vňať posekáme a pridáme k pomletej zelenine. Na každé kilo zeleniny dáme 200g soli, dôkladne premiešame a necháme 24 hodín odležať na chladnom mieste. Počas tohto času môžeme zeleninu občas premiešať.
O 24 hod. zeleninu ešte dôkladne premiešame a nakladáme do vopred pripravených sklenených pohárov. Z tejto dávky naložíme približne 14 pohárov 250 ml.
Poháre uzatvoríme a uložíme do špajze alebo pivnice. Túto zeleninu nie je potrebné sterilizovať,lebo soľ slúži ako konzervačná látka. Vydrží aj niekoľko rokov.
Takým istým spôsobom si môžme naložiť aj červenú papriku alebo kapiu. Tiež si ju pomelieme a na každé kilo papriky dáme 200g soli.
Dáme do pripravených pohárov a skladujeme ako predošlú zeleninu bez sterilizovania.