Postup prípravy
- Mladú tekvicu očistíme len zvrchu. Jadierka nevyberáme, strúhame aj s nimi. a Krájame/strúhame na hranolky, štvorčeky... Dusí sa krátko, ale záleží od veľkosti. Na tvare nezáleží, lebo na konci sa bude mixovať. Keď máme tekvicu pripravenú očistíme cibuľu a nakrájame a spolu s olejom trochu restujeme, pridáme kryštálový cukor a jemne skaramelizujeme. Potom vložíme pripravenú tekvicu, jemne osolíme, dobre premiešame. Kto chce môže pridať rascu a restujeme. Podlievame len na začiatku minimálnym množstvom vody. Nie je nevyhnutné cca 0,5 dl, tekvica si pusti šťavu.
- Keď je tekvica polomäkká zahustíme len solamylom rozpustenom v troške vody. Tekvica je sama o sebe dosť hustá, ale takto ziska krémovitú konzistenciu. Kto nechce nemusí. Môžeme ešte ochutiť domácou vegetou / Solčankou. Niekto pridáva zeleninový alebo slepačí bujón. Všetko rozmixujeme na krém. Na záver pridáme smotanu 30% a nechám prevrieť. Tesne pred koncom ochutíme ešte nakrájanou kôprovou vňaťou. Cca 2-3 minúty pred vypnutím pustíme do omáčky celé vajíčka. Každé na iné miesto. Podávame až tak cca za 15 minút, aby sa vajíčka uvarili. Vajíčka takto upravené sú chutné a rýchle a zdravšia varianta ako volské oko. Kto chce môže ochutiť citrónovou šťavou. Podávame s novými varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou, prípadne knedľou. Môžeme k tomu pripraviť aj cuketové fašírky, ale to je už na každom, kto má čo rád. Fašírky nevyprážame, ale zapekám v rúre cca 15 minút a potom dáme turbo gril 8 minút.