Očistené a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle. Ak náhodou nemáme strúhadlo (ribajzlík), kľudne môžme použiť mlynček na mäso alebo kuchynský robot.
Do postrúhanej zemiakovej zmesi pridáme soľ (množstvo podľa chuti) a hladkú múku. Ak máme v miske príliš veľa vody zo zemiakov, môžme ju odobrať. Čím viac vody v miske, tým viac múky treba použiť na zahustenie. Všetko dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto by nemalo byť ani veľmi husté, ani riedke. Skrátka... tak akurát, aby sa halušky vo vode nerozišli alebo naopak, aby neboli tvrdé.
Halušky hádžeme pekne z lopára (drevená doštička, ktorá sa používa aj na krájanie cibule, slaniny, klobásky a iných potravín), ale dá sa použiť aj sitko na halušky. Halušky hádžeme do hrnca s vriacou, osolenou vodou. Keď vyplávajú na povrch vyberieme ich sitkom, troška potrasieme a dáme do misy.
Prerastenú, údenú slaninku si nakrájame na kocky, ako má kto rád - môžu byť menšie alebo väčšie. Ak chceme mať viacej výpeku zo slaniny, môžme do nej pridať trocha oleja. Potom slaninu opražíme.
Na hotové halušky v miske dáme kyslú kapustu. Ak nemáme domácu a použijeme kupovanú, radšej si ju ešte trocha posekáme, pretože nie vždy sa nám podarí kúpiť jemne postrúhanú kapustu. Nakoniec pridáme opraženú slaninu aj s výpekom a všetko premiešame.