Postup prípravy receptu
- Bezlepkovú múku premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka,cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
- Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme soľou, rascou, sušenými bylinkami, vegetou bez glutamanu alebo rôznymi semiačkami (výborne sa hodí sezam). Takto pripravené cesto nakrájame pomocou radielka na tyčinky široké asi 1 a dlhé asi12 cm.
- Tyčinky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ich na 200 °C v dobre rozohriatej rúre na teplovzdušnom režime (ventilátor) asi 10-15 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky tyčiniek. Z jednej dávky tohto bezlepkového lístkového cesta vyvaľkáme plát asi ako pri rolovanom lístkovom ceste z obchodu.